Fri. Dec 3rd, 2021

Kisah seorang kanak-kanak kelainan upaya (OKU) yang bernama Bella telah mendapat perhatian ramai. Kanak-kanak S.indrom Down itu dipercayai menjadi m.angsa d.era di sebuah rumah pengasas pusat kebajikan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di ibu kota.

Di Twitter, seorang pengguna media sosial bernama Rykarl Iskandar memuat naik video menunjukkan seorang remaja yang juga merupakan orang kelainan upaya telah menyuarakan kekesalan terhadap i.nsiden yang berlaku pada Bella.

Kes Bella dapat perhatian ramai

Di platfom Twitter, tanda pagar #JusticeForBella menjadi trending apabila netizen menyuarakan rasa sedih dan kesal melihat keadaan Bella yang dipenuhi dengan l.uka-l.uka pada anggota badannya. Netizen berasa geram dan tidak berpuas hati dengan tindakan penjaga dari rumah kebajikan tersebut yang did.akwa mend.era kanak-kanak tidak berd.osa itu.

‘ Bella, keep strong’

Remaja kelainan upaya (OKU) ini juga meluahkan rasa sedih apabila melihat keadaan terkini Bella. Pada masa yang sama, dia meminta agar pihak berkuasa men.ahan dan menghukum pesalah yang did.akwa melakukan kekejaman terhadap Bella.

Kenapa kau d.era dia? H.ukum dan cari pesalah yang pukul Bella. Ingat kami tiada hati ke? Kami ada jiwa, ada perasaan tau! Jangan p.ukul dia sesekali pun. Puan Mona cari pesalah itu. H.ukum dia cukup-cukup. Hastag Justice For Bella. Bella, keep strong!

I love this power

 

Sementara itu, meninjau di ruangan komen kelihatan netizen meluahkan rasa sebak setelah menonton video daripada remaja OKU ini yang mahukan keadilan buat Bella. Netizen juga mengharapkan ada huk.uman setimpal buat s.uspek sekiranya benar Bella didera sepanjang dijaga di bawah pengurusan rumah kebajikan itu.

Sumber: Twitter Rykarl Iskandar via ohbulan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! GB

Terdahulu ‘Alhamdulillah, Dia Ingat Semua’- Aktivis Dedah Keterangan Bella Kini Sudah Diambil

Isu Bella, seorang remaja perempuan penghidap sindroom down yang disyaki dide ra sedang han gat diperkatakan di media sosial.

Keterangan Bella Sudah diambil

Menerusi laman Facebook Zurianty Sudin, yang menyatakan bahawa kini keterangan Bella sudah diambil.

“Statement Bella dah diambil…Alhamdulillah. Bella strong girl. Budak bijak. Dia ingat semua. Dia sebut semua. Dia tak kena PTSD, seperti yang kita takutkan. Dia sangat KUAT. Maknanya mummy tak fitnah la kan.”- Zurianty Sudin

Luah Rasa Sedih Pada Aktivis Kanak-Kanak Tersohor

Zurianty Sudin turut meluahkan rasa sedihnya terhadap aktivis kanak-kanak tersohor, Tuan Syed Azmi yang mementingkan kesihatan mental dan emosi pihak terbabit.

“Tapi sedih sikit harini, bila aktivis pelindung kanak-kanak tersohor masih lagi pentingkan kesihatan mental dan emosi pihak-pihak terbabit”

“Tak apalah. Sebelum jumpa Bella pun dia dah tahu. Tapi nak selamatkan Bella tak penting katanya…(tak dapat baca post full, baca dari kawan2 je, sebab awal-awal saya dah kena blocked”- Zurianty Sudin

Beliau turut bersyukur kerana satu Malaysia sayangkan Bella dan berharap kebenaran akan terungkai kelak.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *