Fri. Dec 3rd, 2021

Sebut sahaja polig4mi, pasti ramai wanita pantang dan tidak kervan setiap kali mendengarnya. Malah, ada yang melihat madu dianggap per4mpas dan mengg4ngu kebahagiaan orang lain.

Tidak dinafikan tidak semua wanita sanggup hidup bermadu, namun seorang lelaki berkongsikan isterinya sanggup bermadu demi kebahagian suaminya.

Menerusi satu perkongsian di Facebook, Mohd Safuan berkongsikan posting panjang tanda menghargai isteri pertamanya, Puan Aisyah selepas 10 tahun mendirikan rumah tangga.

Menurut Safuan, isterinya sudi menerimanya ketika dia tidak mempunyai apa-apa dan mereka berkahwin ketika dia masih belajar. Katanya, isterinya sanggup berhenti kerja di Kuala Lumpur untuk mengikutnya berpindah ke Perak yang ketika itu hidup dengan duit elaun belajar sahaja.

Safuan mengakui Aisyah seorang isteri yang baik dan dia juga kawan baiknya. Malah, segala perangai baik burvknya isterinya tahu.

Namun, Safuan berkata suatu hari dia menyuarakan hasrat untuk bernikah lagi. Katanya lagi, isteri mana boleh menerima namun isterinya, Aisyah menerima dan sanggup mengenepikan peraaannya demi suami.

Kata Safuan lagi, isterinya mengikutiknya berjumpa dengan calon-calon isteri kedua. Malah, isterinya juga yang berjumpa dengan bakal mertua isteri keduanya serta menemani mengambil borang di Pejabat Agama untuk kebenaran poligami.

Tidak hanya setakat itu, isterinya juga turut membantu mencari baju pengantin sehinggalah ke pelamin.

Safuan berkata meskipun isterinya tersenyum di hadapannya namun hatinya sudah pasti r3muk. Ujarnya, bukan mudah untuk wanita itu menerima sehinggakan isterinya sertai kelas untuk mer4wat hati.

Dalam pada itu, Safuan berkata terlalu banyak pengorbanan isteri untuk dirinya dan keluarga serta berharap agar hubungan rumah tangga mereka kekal hingga ke syurga.

Perkongsian Safuan itu mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang bertanyakan mengapa dia berkahwin dua sedangkan mempunyai isteri yang cukup baik.

Safuan menjawab keperluan setiap manusia berbeza kerana ada yang cukup dengan seorang isteri dan ada yang perlu dua isteri. Ujarnya lagi, disebabkan fitrah manusia sebegitu lelaki dibenarkan berpoligami.

SUMBER: Kisah Dunia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber  :  https://gulapop.com/

Adil Dalam Berpoligami

Saya wanita berusia 45 tahun dan mempunyai kerjaya yang baik. Hampir tiga tahun saya hidup bermadu.

Cuma akhir-akhir ini, sikap suami berubah dan dia sudah mula bersikap tidak adil serta sering melebihkan isteri keduanya terutama giliran bermalam di rumah.

Apabila memikirkan keadaan itu menyebabkan timbul perasaan benci dan mahu berce rai.

Bagaimanapun, saya tetap mahu memilih untuk bersabar dan diharap ada jalan penyelesaian. Saya berharap dapat menjalani kehidupan dengan lebih baik serta suami sedar akan tanggungjawabnya.

Saya tiada masalah dengan madu, cuma berasa terkilan dengan sikap suami yang tidak dapat berlaku adil.

Isteri Dvka, Johor Bahru

Poligami adalah isu yang mudah menjadi topik perbincangan dalam masyarakat kita sama ada secara serius atau sekadar untuk berjenaka.

Hukum poligami dalam Islam adalah harus. Dalam al-Quran, Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan jika kamu takut tidak berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka, maka berkahwinlah (dengan) sesiapa yang baik daripada perempuan-perempuan yang (lain) dua, tiga atau empat.” (Surah an-Nisa’, ayat 3)

Namun, hukum berpoligami berubah menjadi makruh apabila ia dilakukan hanya untuk berseronok, sedangkan suami ragu akan kemampuan dirinya untuk berlaku adil terhadap isteri-isterinya.

Ini kerana poligami itu bukan kerana keperluan dan boleh jadi kesan perkahwinan itu memberi kemudaratan kepada isteri-isterinya disebabkan tidak mampu berlaku adil terhadap mereka.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tinggalkanlah perkara yang meragukan kamu kepada perkara yang tidak meragukan kamu.” (Hadis riwayat Tirmizi)

Sunat hukumnya apabila suami memerlukan isteri lain. Misalnya, bagi mendapatkan zuriat kerana isteri pertamanya mandul atau sakit atau suami mempunyai keinginan kuat sehingga isteri tidak mampu melayaninya.

Jika suami berkeyakinan mampu berlaku adil terhadap isteri-isterinya zahir dan batin, maka ketika itu tiada halangan baginya untuk berpoligami.

Ini kerana ia mempunyai kebaikan serta maslahat syarak. Ramai dalam kalangan sahabat Rasulullah SAW berkahwin lebih daripada satu.

Haram hukumnya jika seseorang lelaki ingin berpoligami berasa ‘zhan’ atau yakin dia tidak mampu berlaku adil terhadap isteri-isterinya.

Boleh jadi kerana kemiskinan, kelemahannya atau dia tidak yakin dirinya dapat mengawal kecenderungan dan sifat prejudisnya, hukum poligami pada ketika itu haram kerana ia memberi kemudaratan kepada orang lain.

Sambungan ayat di atas yang mengubah hukum harus kepada haram iaitu: “Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (antara isteri-isteri kamu) maka (berkahwinlah dengan) seorang saja, atau (pakailah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat (untuk mencegah) supaya kamu tidak melakukan kezaliman.” (Surah an-Nisa’, ayat 3)

Apabila suami yakin dirinya tidak akan mampu berlaku adil terhadap isteri-isterinya jika dia tetap memutuskan untuk berpoligami.

Meskipun akad nikahnya sah di sisi syarak, suami tetap menanggung dosa kerana memberi kemudaratan kepada orang lain.

Oleh itu, apabila seorang lelaki hendak berpoligami, dia hendaklah memenuhi syarat ditetapkan terutamanya berlaku adil.

Mufassirin berpendapat, berlaku adil itu wajib. Adil bukan bererti hanya adil terhadap isteri saja, tetapi mengandungi erti berlaku adil secara mutlak.

Setiap isteri berhak mendapatkan hak masing-masing daripada suaminya iaitu kemesraan hubungan jiwa, nafkah makanan, pakaian, tempat tinggal dan lain-lain.

Isteri berhak mendapat giliran suami menginap di rumahnya sama lamanya dengan waktu menginap di rumah isteri yang lain.

Sekurang-kurangnya suami mesti menginap di rumah seorang isteri satu hari satu malam atau dua hari dua malam atau tiga hari tiga malam.

Diharuskan berpoligami dalam Islam untuk menjaga kepentingan semua pihak. Jika kepentingan itu tidak dapat dijaga dengan baik, berpoligami ketika itu adalah berdosa.

Namun begitu, kupasan berkenaan tanggungjawab suami berpoligami tidak akan memberi penyelesaian jika suami tidak cuba memperbaiki diri.

Sebagai isteri pertama, tindakan puan amat tepat dan dikira sebagai satu perbuatan baik yang disukai Allah SWT.

Ada keadaan kita merasakan diri diuji hebat, walhal kita sendiri belum tentu dapat menghadapinya. Namun, Allah SWT memilih puan mengharungi ujian itu dan tetap berbaik sangka.

Allah SWT lebih mengetahui kemampuan puan. Bagi meneruskan perkahwinan puan, pilihan untuk mempertahankan perkahwinan dengan niat mendapat ganjaran kebaikan, saya mencadangkan puan perlu memulakan satu tindakan berbentuk luahan dan perbincangan daripada hati ke hati bersama suami.

Puan boleh mencadangkan kepada suami aturan hidup berpoligami seperti ditetapkan syarak.

Jika masih belum mampu menyelesaikan masalah, puan boleh membabitkan pihak ketiga terdiri daripada orang yang dihormati suami untuk memberi teguran.

Usahakan juga untuk mendapatkan pertolongan Yang Maha Esa, hanya Dia-lah yang mampu menggerakkan hati manusia.

Sebagaimana tetapnya hati puan mempertahankan perkahwinan, begitu juga kebergantungan puan terhadap Allah SWT untuk memberi penyelesaian terbaik.

Penulis ialah peguam syarie

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *