Tue. Sep 21st, 2021

Setiap p4sangan ibu bapa pasti akan berasa g3r4m dengan kecomelan anak-anak terutamanya ketika mereka masih kec1l. Jadi, kebanyakkan ibu bapa akan mengekspes1kan per4saan tersebut dengan mengg0moI dan menc1vm anak mereka sehingga pu4s. Namun perkara tersebut boleh mengund4ng bahaya sekiranya anak-anak men0l4k atau memb3r0n t4k daripada dic1vm.

H4l yang kerana, tind4kan agr3s1f kanak-kanak tersebut boleh menyeb4bkan mereka lum.pvh seumvr h1dup bahkan membawa m4ut sekiranya ters4lah l4ngk4h atau cara untuk menc1vm.

Sal4h tekn1k c1um boleh mengund4ng anak m4ut

Seorang kanak-kanak lelaki Indonesia yang berusia 1 tahun lum pvh apabila ibu bapanya ing1n menc1um anak mereka walaupun diber0nt4k.

Ak1batnya, si anak men4ng1s kerana kes4kitan dan akh1rnya dib4wa ke h0spital Hermina, Indonesia untuk mendapatkan r4watan l4njut.

Setelah membuat pemer1ksaan Magnetic resonance imaging (MRI), pihak h0spital memaklumkan bahawa kanak-kanak terb4bit mengalami keb0coran tulang sumsum.

Kes4nnya, si anak meng4lami kelvmpuhan pada bahagian tangan kirinya dan pihak d0ktor memaklumkan hanya melalui pembed4han dapat meny3mbuhkan kanak-kanak berkenaan.

Akhiirnya mereka bersetuju untuk mel4ksanakan pemb3d4han tersebut yang ber0perasi selama empat jam. Kanak-kanak berkenaan akh1rnya sel4mat dan kini sedang menj4lani raw4tan pemul1han secara berkala di h0spital berkenaan.

B4y1 Hamp1r Lum pvh Dip4ksa Dic1um, Ini Bah4ya Perg3rakan Leh3r T1ba-t1ba

K1sah bayi 15 bulan hampir lvmpuh setelah dic1um secara p4ksa. Ibunya, Apri (29), mengatakan bahawa anak itu awalnya member0ntak ketika seseorang cuba menc1umnya dan kemudian tiba-tiba menang1s secara h1steris.

“Sebelumnya anak saya sihat, tidak s4kit, dan normal seperti biasa. Anak ini ingin dic1um tetapi kedudukan tangan yang berbau ada di pipi anak ke kepala. Anak itu suk4r menggerakkan badan dan kepalanya,” tulis Apri.

Apri mengesy4ki bahawa anaknya mengal4mi keseleo. Tetapi perkara p3lik mula kelihatan bahawa kepala kanak-kanak itu tidak dapat berd1ri teg4k dan t4ngan kir1nya k4ku. Tanpa menvnggu l4ma, Apri segera membawa anaknya ke h0spital untuk pemer1ksaan.

“D0ktor hanya menjelaskan mengenai h4sil MRI dalam pend4rahan saraf tunjang serviks dan hampir lum pvh keselvruhannya,” kata Apri.

“Menurut d0ktor, mungkin ketika anak itu bersus4h p4yah men4rik leher ke kiri, inilah penyebabnya. Sekiranya tar1kan itu nai1k mungkin masih selamat,” lanjutnya.

Mungkin ada yang tidak memahami apa itu sumsum tulang … jika kita makan kepala ayam, ia suka leher p4njang, putih lembut, baik itu sumsum tulang, sama seperti kita juga mempunyai sumsum tulang, apa lagi adakah ini bayi sehingga masih sangat muda dan r3ntan .. ini adalah foto MRI anak panah atas, sumsum tulang, anak p4nah bawah, pend4rahan telah menutup1 saraf anak, sehingga kepala tidak dapat dig3rakkan sama sekali sehingga kiri tangan dalam foto kedua adalah hasil r0ngsen. 3rd adalah gambaran anak saya sekiranya kedudukannya sedikit ditegakkan.

Mengapa pergerakan bahagian leher secara tiba-tiba dan berb4haya? Beberapa ketika yang lalu pakar neurologi Dr. Indah Aprianti Putri SpS, MSc, dari H0spital Pus4t 0tak Nasional (RS PON) menjelaskan bahawa ini memang boleh menyebabkan m4salah mulai dari str0k hingga g4ngguan neurologi bagi orang yang sudah beris1k0.

Biasanya berl4ku kerana terdapat ker4puhan sehingga pergerakan leher mencrtuskan pec4hnya s4luran d4rah. Itulah sebabnya d0ktor tidak pernah mengesy0rkan memvkul leher anda ketika anda merasa s4kit.

Sumber: breaking news via caramohon

Pihak PaduMedia tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman social ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Ya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *