Fri. Dec 3rd, 2021

Orang ramai dibenarkan untuk makan di kedai dan merent4s daerah ketika fasa 3 Pelan PemuIihan Negara (PPN) akan datang, kata Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Katanya dalam kenyataan rasmi kementerian, semua aktiviti ekonomi adalah dibenarkan beroperasi kecuali aktiviti yang ber1siko tinggi seperti spa, pub dan kelab malam.

“Pergerakan rent4s daerah dibenarkan sepanjang fasa 3 manakala pergerakan rent4s negeri masih tidak dibenarkan.

Dine-in di restoran dibenarkan terhad kepada 2 orang satu meja dengan mematuhi penj4rakan fizikal,” ujarnya.

Sementara itu, kapasiti pengangkutan e-hailing serta kenderaan persendirian ditingkatkan kepada tiga orang termasuk pemandu.

“Pasar-pasar malam, pasar tani, pasar minggu dan pasar tamu juga dibenarkan ber0perasi mengikut S0P semasa.”

Pembukaan institut pendidikan pula tertakluk kepada takwim Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) serta Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan penilaian r1siko Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), tambahnya.

Bagaimanapun, aktiviti-aktiviti sosial masih tidak dibenarkan ketika fasa berkenaan dan hanya 10 tetamu atau pelawat dibolehkan ke sesebuah kediaman pada satu-satu masa.

PPN: Senarai Sektor Yang Dibenarkan Beroperasi Pada Fasa 2, 3 & 4

 

Kedai Makan & Restoran Dibenar Ber0perasi Bermula 6 Pagi Hingga 10 Malam Bermula Esok – Ismail Sabri

TERDAHULU, Kedai makan dan restoran dibenar ber0perasi bermula jam 6 pagi sehingga 10 malam berkuatkuasa esok, menurut Ismail Sabri memetik ciapan di laman Twitter Bernama sebentar tadi.

Dalam perkembangan yang sama, Menteri Kanan (Keselamatan), Dato’ Sri Ismail Sabri turut memaklumkan Fasa Pertama K4walan Pergerakan dalam Pelan PemuIihan Negara (PPN) kekali hingga tiga ind1kator nilai ambang utama dicapai.

 

Memetik ciapan Bernama TV, keputusan itu diambil setelah mengambil kira r4yuan dan pandangan pengusaha kedai makan dan sidang mesyuarat bersetuju untuk menukar waktu 0perasi premis yang menjual makanan bermula 28 Jun 2021 (esok)

 

PKP Tidak Tamat Esok, Kerajaan Akan Umum Bantuan Lebih Komprehensif Isnin Atau Selasa – PM

No party can claim lead position in govt anymore, says Muhyiddin | Free Malaysia Today (FMT)

SEMENTARA ITU, awal hari ini Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mended4hkan Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) tidak akan ditamatkan esok, sebaliknya fasa pertama akan terus diadakan sehingga nilai amb4ng kurang 4,000.

Selain itu beliau turut memaklumkan bahawa kerajaan juga akan mengumumkan satu bantuan yang lebih komprehensif dan menyeIuruh kepada semua kumpulan masyarakat pada Isnin atau Selasa.

Jelas Muhyiddin, ia juga merangkumi sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) yang terkesan dengan pelaksanaan PKP 3.0 bagi mengekang penuIaran w4bak C0vid-19.

Ini bagi memastikan kira-kira 12 juta individu atau isi rumah di negara ini yang terjejas dengan penuIaran w4bak C0vid-19 menerima bantuan dan s0kongan sewajarnya dalam mendepani saat-saat yang sukar ketika ini.

“Kita faham bila di fasa begini (fasa pertama PKP 3.0) dan seterusnya sampai ke akhir tahun, semua tunggu apakah kerajaan akan tolong kumpulan yang terkesan? Kumpulan B40 dan M40 dah tentu (dibantu) termasuk dalam pemberian m0rator1um, kumpulan T20 juga ada (yang layak),” kepada dipetik dari laporan Bernama.

Tambah beliau, bantuan yang akan diumumkan kali ini akan mengambil kira keperluan semua kumpulan yang terjej4s w4bak C0vid-19, secara lebih komprehensif jika dibandingkan sebelum ini.

“Perinciannya akan saya maklumkan esok atau lusa supaya semua tahu di mana kita berada, tapi apa yang penting kita beri sokongan kepada semua kumpulan masyarakat,” katanya sambil membayangkan kemungkinan akan terdapat peningkatan dalam bantuan yang akan diberikan itu.

Sumber: MindefBernama, Siakap Keli

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *